Japonské firmy plánujú zvýšiť objem investícií na Ukrajine

03.02.2015 Celý región

Tokio 3. februára (TASR) - Japonsko plánuje tento týždeň podpísať s Ukrajinou dohodu o ochrane investícií, ktorá by mala zvýšiť objem investícií japonských firiem na Ukrajine. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo zahraničných vecí. Informoval o tom ruský spravodajský server Sputnik.

Dohodu by vo štvrtok 5. februára mali v Kyjeve podpísať japonský veľvyslanec na Ukrajine Šigeki Sumi a ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavičius.

"Podpis dohody je odpoveďou na opakované žiadosti japonských spoločností," povedal japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida. Minister dodal, že japonské investície sú určitou formou pomoci zo strany Japonska pre Ukrajinu. Už v januári Šigeki Sumi uviedol, že Japonsko poskytne tento rok Ukrajine ďalších 300 miliónov USD (263,71 milióna eur). Je to ďalší úver k pôžičke v hodnote 1,5 miliardy USD, na ktorej sa Tokio dohodlo s Kyjevom už skôr.

Ukrajinskú ekonomiku, poznačenú finančnou krízou a bojmi s proruskými separatistami, drží momentálne nad vodou najmä úver od Medzinárodného menového fondu (MMF). V apríli minulého roka sa fond dohodol s Kyjevom na dvojročnom úvere za 17 miliárd USD. Ďalšie peniaze s cieľom pomôcť Ukrajine opätovne oživiť ekonomiku a spustiť potrebné reformy poskytli viaceré západné krajiny.

(1 EUR = 1,1376 USD)
 

Vyberte región